Procenjuje se da veliki deo stanovništva (čak i preko 40%) pati od različitih vrsta alergija. Najčešće su polenska groznica i alergijska astma, ali alergije mogu biti i na hranu i neke supstance.

Šta je alergija?

Alergija je reakcija imunološkog sistema tela na nešto što doživljava kao štetno.

Šta je alergija na polen?

Alergija na polen je alergijska reakcija organizma koja se javlja kada imuni sistem pogrešno identifikuje polen kao pretnju.

Šta je polen?

Polen je mikroskopsko zrno koje u velikom broju oslobađaju mnoge biljke – drveće i cveće. Deo je muškog reproduktivnog sistema biljaka i proizvodi se u velikim količinama tokom reproduktivne sezone.

Polen se oslobađa u vazduhu i nosi ga vetar. Ako osoba udiše vazduh u kojem se nalaze zrna polena, postoji šansa da će ih udahnuti u pluća i izazvati alergijsku reakciju. Postoje različite vrste polena i svaki ima različit uticaj na osobu.

Alergija na polen – simptomi

Polen je najčešći okidač za polensku groznicu i alergijsku astmu.

Simptomi polenske (peludne) groznice mogu uključivati kijanje, suv kašalj i ponekad otežano disanje, svrab očiju i grla, curenje iz nosa, glavobolju, svrab kože i promene raspoloženja. Kod obolelih od astme česti su kašalj, pištanje, stezanje u grudima i nedostatak daha.

Najčešći slučaj alergije na polen je alergijski rinitis. Ipak, u težim slučajevima, alergijska reakcija može izazvati anafilaksiju, koja je životno opasno stanje, sa simptomima mučnine, povraćanja, grčeva u stomaku i vrtoglavice.

Simptomi alergije na polen variraju u zavisnosti od vrste polena koji izaziva alergijsku reakciju. Postoje tri vrste polena: polen drveća, polen trave i polen korova (npr. po agresivnosti poznata ambrozija). Neko može biti alergičan samo na jednu, ili čak i na sve tri vrste.

Koncentracija polena u vazduhu zavisi od doba cvetanja pojedinih biljaka, temperature i vlažnosti, zagađenosti vazduha, vetra.   

Lečenje alergije na polen

Alergija na polen ili polenska groznica često se leči antihistaminicima koji imaju neke neželjene prateće pojave, kao što je, na primer, pospanost.

Međutim, postoje i drugi načini lečenja, odnosno smanjivanja osetljivosti na polen, pa samim tim i alergijske reakcije. Jedan od izuzetno efikasnih metoda u upotrebi je Bionette uređaj koji putem fototerapije u velikoj meri ublažava simptome alergije.