Šta je nazalna (nosna) alergija i kako se boriti protiv alergije?

Alergija je veoma izražena osetljivost na izazivače alergije – alergene. Tokom procesa koji se zove senzibilizacija, imuni sistem može greškom da u vazduhu identifikuje neku bezopasnu supstancu kao veoma štetnu po organizam i tada počinje da proizvodi antitela za tu supstancu.

Sledeći put, kada organizam dođe u kontakt sa istom supstancom, antitela je prepoznaju i signaliziraju imunom sistemu da u krvotok otpusti hemikaliju – histamin.

Ova hemikalija imunog sistema izaziva reakciju koja dovodi do simptoma nazalne alergije. Nazalna alergija je veoma neprijatna i često umanjuje sposobnosti i učinak ljudi, bilo na poslu, u školi, ili slobodnim aktivnostima.

Prehlada ili alergija?

Sličnosti između simptoma nazalnih alergija (koje mogu biti: alergijski rinitis, odnosno alergijska kijavica, sezonska alergija, alergija na kućne ljubimce i prehlade, ili gripa, mogu izazvati zabunu.

U takvom slučaju može se čak desiti da dođe do pogrešne dijagnoze i lečenja pogrešnim lekovima. Iako alergije ne izgledaju opasno, u slučaju da se ne leče, mogu izazvati ozbiljnija stanja, kao što su sinusitis ili infekcija uha.

Nazalna alergija – kako protiv alergije?

Nazalne alergije se javljaju tokom izlaganja alergenu, a nosna šupljina postaje iritirana i upaljena.

Za razliku od gripa/prehlade, nazalne alergije nisu uzrokovane virusom, niti su zarazne. Dalje, na primeru peludne (polenske) groznice vidimo da se radi o jednoj vrsti alergije, alergije na pelud (polen), što nikako ne mora da znači da je istovremeno prisutna i alergija na seno.

Uprkos nazivu, peludna groznica (hay fever) skoro nikada nije izazvana senom (hay), iako može biti uzrokovana sporama plesni i prašinom koja se podiže procesom skupljanja sena.

Ne postoji odgovarajući lek protiv alergije, ali postoje tretmani za ublažavanje simptoma alergije. Jedan, potpuno novi, a možda trenutno najbolji tretman, ako uzmemo u obzir da ne izaziva nikakve nuspojave, je tretman fototerapijom pomoću Bionette uređaja

Simptomi nazalne – nosne alergije

Curenje ili zapušenost nosa

Alergijski rinitis (kijavica) – curenje ili zapušenost nosa – jedan je od najčešćih simptoma. Antihistaminici, dekongestanti i hromolini u vidu nazalnog spreja mogu delimično kontrolisati simptome alergijskog rinitisa.

Kijanje

Pojedine osobe imaju takve napade kijanja da im to remeti svakodnevni život. Međutim, alergijski rinitis ne mora da bude toliko ozbiljan.

Osećaj pritiska u sinusima

Sinusi su male šupljine u kostima glave: iza čela, unutar obraza i pored očnih duplji. Ako se zbog alergije sluz nakuplja u ovim šupljinama, pojaviće se osećaj pritiska, ili čak i bol.

Slivanje niz zadnji zid ždrela

Sluz koja se sliva niz zadnji zid ždrela može biti prekomerna ili veoma gusta. Nekada se na hiperprodukciju sluzi koja je rezultat alergijskog reagovanja nadoveže bakterijska infekcija sinusnih šupljina. Tada sluz koja je bistra, postaje žutozelena.

Ovo je komplikacija alergijskog rinitisa koja se ponekad teško leči, uporna je  i zahteva dugotrajnu primenu antibiotika.

Doba godine utiče na alergiju

Simptomi nazalne alergije mogu početi ili se pogoršati u određeno doba godine, jer su izazvani polenom drveća, polenom trave, ili polenom korova, koji cvetaju u različito vreme.

Ali, ako ste osetljivi na alergene koji se nalaze u zatvorenom prostoru kao što su grinje, bubašvabe, buđ, ili dlake kućnih ljubimaca, možete imati simptome tokom cele godine. Mnogi ljudi imaju simptome alergije tokom cele godine, ali se njihovi simptomi mogu pogoršati u određeno doba godine.

Iako nazalne alergije mogu početi u bilo kom uzrastu, najverovatnije da će se razviti tokom detinjstva, ili ranog odraslog doba.

Uobičajeno je da se težina alergijskih reakcija menja tokom godina. Za većinu ljudi, simptomi nazalne alergije imaju tendenciju da se polako smanjuju, često tokom nekoliko decenija.